Strong women in a diverse society

Parteneriat pentru cooperare pe domeniul educația adulților
Nr referinta - 2023-2-RO01-KA210-ADU-000177325

PARTENERI

  • Centrum demokratického vzdělávání, z. ú. – Cehia
  • EuroPro Training Center – Bulgaria
  • Fundacja Lokalni Bohaterowie – Polonia

Asociația “O lume educată!” va derula in perioada 01.01.2024-31.12.2025 proiectul Erasmus+ “Strong women in a diverse society”

SCOP

Scop: Dezvoltarea competențelor în utilizarea strategiilor privind practicile incluzive, pentru specialistii în educația adulților, în vederea asigurării egalității de șanse pentru femeile în situații vulnerabile, prin schimbul de bune practici și transfer de expertiză într-un proiect de cooperare europeană.
Obiective urmărite
1. Îmbunătățirea competențelor metodologice cu 25% pentru formatorii din 4 organizații privind educația femeilor în situații vulnerabile, prin schimb de bune practici, în perioada de doi ani a proiectului.
2. Creșterea motivației femeilor vulnerabile de a participa la activități educaționale într-un program intergenerațional care le deschide oportunități pentru viața lor socială.
3. Creșterea cu 40% a conștientizării drepturilor civile pe care tinerele femei în situații vulnerabile le au în societate, promovând egalitatea de gen, prin acțiuni de mentorat, pe parcursul celor doi ani de derulare a proiectului.

Proiectul se adresează formatorilor de adulți pentru a dobândi abilitățile și expertiza pentru a lucra cu grupuri de femei vulnerabile, promovarea incluziunii sociale, dezvoltarea personalizată, pentru încrederea în sine, pentru sănătatea mintală prin participarea la activități non-formale, prin promovarea unei atitudini pozitive, prin munca în echipă și comunicare, creșterea abilităților de bază.
Acest proiect va contribui la acumularea de noi cunoștințe, abilități și atitudini, completate printr-o abordare practică. Vom folosi comunicarea intergenerațională pentru a face schimb de idei și experiență.
Formarea se va face prin învățare experiențială. Orice experiență trăită poate deveni un sprijin pentru cineva mai tânăr sau mai puțin norocos.

Rezultatul final va fi un Ghid de bune practici, care ne dorim să fie un instrument pentru cât mai multe organizații implicate în educația adulților.

GRUP ȚINTĂ

⦁ 34 traineri din cele 4 ONG-uri participante
⦁ 100 femei aflate în situații vulnerabile din Romania, Cehia, Bulgaria si Polonia
⦁ vulnerabilitati: risc financiar, fara serviciu sau stabilitate financiara; imigrante / refugiate,
mame singure, femei in varsta de la tar

Strong women in a diverse society
Strong women in a diverse society
Strong women in a diverse society
WhatsApp Image 2024-11-26 at 13.30.57(1)
Strong women in a diverse society

 Întâlnire de proiect în Polonia

In perioada 22-27.08.2024 a  avut loc prima întâlnire de proiect în Polonia, în localitatea Brodnica.

Organizația gazdă- Fundacja Lokalni Bohaterowie a avut ca scop în organizarea LTTA : Analiza rolului real al KGW în crearea cooperării și schimburilor intergeneraționale în mediul rural și sprijinirea neutralizării problemelor precum singurătatea, depresia, sărăcia, violența domestică etc. dezvoltarea competențelor formatorilor care lucrează în zonele rurale și schimbul de bune practici.

Prin mobilitatea desfășurată în Polonia am putut observa eforturile de integrare a femeilor singure din zonele rurale, între care s-au numărat și femei refugiate din Ucraina prin acțiuni precum:

  • Ajutor umanitar pentru femei și copii;
  • Activități de gătit și joacă pentru copii;
  • Suport educațional și campanii de integrare;
  • Crearea de oportunități pentru femeile rome, inclusiv o academie de leadership;
  • Sesiuni de completare de CV-uri și ateliere de lucru pentru refugiați;
  • Evenimente culturale, inclusiv proiecții de film și dans;
  • Colaborări cu organizații locale și internaționale pentru a îmbunătăți perspectivele comunității rome.

Aceste inițiative vizează schimbarea percepției și integrarea femeilor singure în societate, oferindu-le oportunități și sprijinul necesar pentru a-și schimba viața. Festivalul din localitate a reprezentat o astfel de oportunitate când femeile s-au implicat în organizarea evenimentelor și desfășurarea cu success a festivalului rural.

Intalnirea a reprezentat și prima întâlnire față în față a organizațiilor partenere din proiect, de cunoaștere și apropiere.

polonia (3)
polonia (1)
polonia (2)
polonia (4)

 Întâlnire de proiect în Bulgaria

În perioada 4-8 noiembrie 2024, a avut loc cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului “Strong Women in a Diverse Society”, având ca temă principală – LTTA – Women at Risk of “Intersectional Discrimination”. Scopul principal al acestei întâlniri a fost dezvoltarea competențelor necesare pentru a sprijini integrarea socială completă a femeilor expuse riscului de discriminare multiplă.

Activitățile de învățare din cadrul mobilității au avut o contribuție semnificativă la atingerea celor trei obiective ale proiectului:

Îmbunătățirea strategiilor educaționale utilizate de formatori pentru a sprijini adulții, în special femeile aflate în situații de vulnerabilitate.

Identificarea metodelor eficiente de abordare a problemelor cu care se confruntă grupurile vulnerabile.

Crearea de oportunități pentru implicarea activă în comunitate, contribuind astfel la creșterea încrederii în sine a acestor persoane.

Mobilitatea a avut loc în localitățile Shumen și Kazanlac, unde participanții au avut ocazia să interacționeze direct cu reprezentanți ai comunității locale. Prin discuții deschise și schimb de bune practici, am explorat modul în care comunitatea sprijină persoanele vulnerabile, identificând totodată inițiative locale care pot servi drept model.

Acest schimb de experiențe a consolidat parteneriatul dintre echipele participante și a oferit perspective valoroase asupra metodelor de incluziune socială, accentuând importanța colaborării pentru depășirea discriminării și a barierelor sociale.

Bulgaria (5)
Bulgaria (1)
Bulgaria (2)
Bulgaria (3)
Bulgaria (4)