ECO- ATITUDINE- START PENTRU VERDE!

Proiectul este inițiat de Asociația “O lume educată” în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Sectorul 4 al al Municipiului București – prin DGAUIS; Gradinița Ciupercuța, Grădinița Dumbrava minunată și Gradinița Floare albastră.

ARGUMENT

La nivel internațional combaterea schimbărilor climatice a devenit un obiectiv major ratificat prin acorduri cum este cel de la Paris ( 2015) sau Pactul Verde European (2019).

Pentru a înțelege problemele de mediu și a-și forma propria etică a mediului, trebuie să oferim oportunități copiilor de a lua parte la acțiuni responsabile și de a urmări impactul asupra mediului. Învățământul preșcolar este o etapă importantă în dezvoltarea unei persoane, a conștientizării sociale, când învăță valori și comportamente care vor rămâne pe parcursul maturității noastre.
Proiectul educațional pe care îl propunem se bazează pe teoriile învățării experiențiale și dorește să încurajeze cadrele didactice în integrarea strategiilor didactice interactive cu valoare activ-formativă asupra personalităţii copilului.
Educația pentru mediu are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții prin cunoștințele dar mai ales prin motivațiile pe care le oferă pentru a acorda mediului atenția și îngrijirea necesare. Dovada ca protecția mediului reprezintă o prioritate pentru țările Uniunii Europene este faptul că în tratatul de bază al Comunității Europene în articolul 2 din secțiunea principiilor de bază se stipulează ca rolul UE este acela de a promova un nivel înalt de protecție și îmbunătățire a mediului.
Realizarea activitatilor de catre preșcolari alături de cadrele didactice, părinți și de alți membri ai comunității este o modalitate eficientă de a face în mod constient educație ecologică prin care se pot rezolva o parte dintre problemele mediului.
 Acesta este pretextul ideal pentru a introduce un proiect ce se va realiza în două etape: în primul an se vor învăța notiuni cheie de colectare selectivă a deșeurilor rezultate în urma vieții cotidiene, urmând ca în etapa a doua (al doilea an) copiii să afle noțiuni și să își dezvolte abilități în legătură cu economia circulară.

SCOPUL PROIECTULUI

Promovarea unor soluţii concrete la problemele de mediu din societatea actuală prin acţiuni educative de colectare selectivă, reutilizarea unor materiale în scopuri educative, conștientizând nevoia de implicare a comunității locale, al familiilor în educația copiilor.

Grup țintă – Copiii preșcolari din grădinițe din București, sector 4
Beneficiari direcți vizați: 1000 de preșcolari de la cel puțin 10 grădinițe din sectorul 4 al Municipiului București; Aproximativ 50 de profesori care vor implementa proiectul.
Beneficiari indirect vizați – părinții copiilor , către care se vor extinde cunoștințele și deprinderile acumulate de aceștia. Apreciem un număr de 1700 părinți.
În aceste actiuni apreciem sprijinul comunității locale: Primăria sector 4, furnizori de servicii.

Durata proiectului: Februarie 2023 - August 2024

IMPACT

Dorim să conștientizăm importanța colectării selective atât în rândul preșcolarilor dar și a profesorilor și părinților pentru a conecta eforturile comune pentru un început cu rezultate pozitive.
Spațiile speciale de colectare vor deveni obișnuință în grădinițe. Fiecare profesor și familie să ofere copiilor materiale care pot fi refolosite în actul didactic, economisind astfel bani pentru cumpărarea de materiale noi. Se dezvoltă creativitatea și spiritul civic.

RELEVANȚA PROIECTULUI

Proiectul va contribui la o sporire a pregătirii cognitive și socio-emoționale a preșcolarilor prin activități ce completează curriculum pentru educația timpurie cu sprijinul unor formatori de specialitate, dar și în strânsă legătură cu activitatea educatoarei care organizează și coordonează activitatea preșcolarilor. Schimbarea la nivel individual a obiceiurilor de management al deseurilor; Deturnarea de la groapa de gunoi a unor cantitati însemnate de deșeuri, care altfel ar fi supuse arderilor, poluând atmosfera.

REZULTATE AȘTEPTATE

Creșterea calitativă a pregătirii preșcolarilor, a cadrelor didactice și a părinților implicați, în materie de colectare selectivă, protecția mediului și sustenabilitate;
Participarea preșcolarilor la acțiuni variate potrivit vârstei și abilităților gen: colectare selectiv[, reciclare și târguri de economie circulară etc;
Îmbunătățirea imaginii unităților de învățământ;
Implicarea crescută a comunității locale în devierea de la gropile de gunoi a cantităților de materiale reciclabile colectate;
Organizarea de acțiuni educative la nivel de comunitate în urma cărora se obțin diplome și premii pentru copii și pentru unitățile de învățământ.

EVALUARE

Premierea copiilor și cadrelor didactice cu diplome de participare.