Educația părinților în beneficiul copiilor

KA122-ADU – NR. 2023-1-RO01-KA122-ADU-000119451

Nevoia dezvoltării dimensiunii europene prin relațiile de cooperare cu organizații din spațiul european, care vor îmbunătăți calitatea educației și va asigura recunoașterea rezultatelor învățării la nivel internațional a fost unul din motivele aplicării pentru un proiect de mobilitate Erasmus+
Obiectivele proiectului:
Creșterea cu 30% a gradului de competențe metodologice în ceea ce privește abordările educaționale incluzive pentru 4 traineri ce vor participa la cursuri de formare în străinătate
Îmbunătățirea competențelor digitale pentru 4 cursanți ca urmare a participării la un curs de formare internațională.
Creșterea cu 40% a cunoștințelor formatorilor privind activitățile non-formale ca mijloc de incluziune socială ca urmare a formării prin cursuri internationale pe parcursul proiectului.
Activități ale proiectului: Cursuri pentru formare
1.”Inclusion starts with I–learning to live together”, organizat de New Horizons Malta
2″Interactive use of digital tools in education” – Ustanova za obrazovanje odraslih Dante, Croația
3.”Applying Non-Formal Education in schools and adult education organizations” “EvroPro Ltd- Bulgaria

Rezultate așteptate:

Cursul “Educația părinților în beneficiul copiilor”
Va crește calitatea livrării conținuturilor către cursanți prin utilizarea tehnologiei care va creea mai mult interes
Va crește motivația pentru participanții la cursuri
Cursurile mai atractive și conținuturile vor fi aplicate pe nevoile cursanților.
Va crește colaborarea la nivel european
Conștientizarea comunității față de problemele sociale și nevoia dezvoltării unui învățământ incluziv, dar și pentru creșterea gradului de toleranță față de persoanele vulnerabile, prin cursuri și workshopuri organizate de asociație către părinți

Programul Erasmus+ reprezintă o oportunitate de formare prin fonduri europene și o deschidere către dimensiunea internațională a educației. Prin intermediul proiectului de mobilitate „Educația părinților în beneficiul copiilor”, finanțat ca urmare a unei analize a nevoilor de dezvoltare ale echipei noastre, ne propunem să îmbunătățim competențele membrilor și voluntarilor asociației în domeniul educației adulților.Prin acest proiect, ne-am propus să îmbunătățim competențele și să extindem orizonturile formatorilor și voluntarilor noștri, oferindu-le oportunitatea de a participa la cursuri de dezvoltare profesională și de a face schimb de experiență la nivel european.

Proiectul „Educația părinților în beneficiul părinților” a presupus organizarea a trei mobilități în trei țări europene, permițând Asociației „O lume educată!” să trimită un număr de 12 persoane pentru formare, la cele trei cursuri:

CURSUL 1

APLICATION OF NON-FORMAL EDUCATION IN SCHOOL AND ADULT LEARNING ORGANIZATIONS

Organizator

"Evro Pro Training Center"

(E10288253 - BG)

Shumen – Bulgaria – 4 persoane

1
2
3
WhatsApp Image 2024-04-10 at 12.20.19

Cursul 2

NCLUSION STARTS WITH I – LEARNING TO LIVE ALL TOGETHER

Organizator

New Horizons Malta

(E10023711 - MT)

Sardinia – Italia – 4 persoane

sardinia-it (1)
sardinia-it (2)
sardinia-it (3)

Cursul 3

AI AND DIGITAL TOOLS IN EDUCATION

Memory Options​

Adult Education
Institution Dante

Rijeka, Croatia – 4 persoane.

croatia (1)
croatia (2)
croatia (3)

CURSUL I

APLICATION OF NON-FORMAL EDUCATION IN SCHOOL AND ADULT LEARNING ORGANIZATIONS

O experiență unică, o schimbare durabilă!

Asociația “O lume educată!” a participat cu 4 persoane (3 formatori si 1 voluntar) la cursul finanțat de Erasmus+ dedicat educației non-formale “APLICATION OF NON-FORMAL EDUCATION IN SCHOOL AND ADULT LEARNING ORGANIZATIONS” / “Aplicații ale Educației Non-formale în Școli și Organizații de Formare a Adulților”.

Organizația gazdă – EVRO PRO TRAINING CENTER, din Shumen, Bulgaria. EvroPro Ltd este un centru de formare care susține cu tărie și crede în inovarea, modernizarea și internaționalizarea educației. Credem că educația și formarea sunt un pas important către o societate și o cultură mai bună și mai dreaptă este o punte pentru a-i determina pe oameni să trăiască și să lucreze împreună în toleranță și respect reciproc.

Echipa centrului de formare este un furnizor internațional de cursuri de formare a profesorilor specializat în dezvoltarea personală și profesională a profesorilor, educatorilor, formatorilor și personalului școlii. Misiunea noastră este de a promova cooperarea europeană în domeniul educației în cadrul programului Erasmus+ prin cursuri de formare a profesorilor și construirea de parteneriate.

Şumen (Shumen) este un oraş în partea de nord-est a Bulgariei, capitala provinciei Shumen. In Shumen de afla „Monumentul 1300 de ani ai Bulgariei”, considerat singurul monument din lume care descrie istoria unei ţari întregi de la crearea sa până în prezent.

Această experiență intensivă și interactivă a avut un impact semnificativ asupra modului în care abordăm învățarea și dezvoltarea personală.

Activitățile derulate pe parcursul perioadei de mobilitate au oferit o experiență valoroasă de învățare:

Educația non-formală – cheia inovării: Am descoperit o gamă largă de metode și tehnici de învățare care stimulează creativitatea, gândirea critică și colaborarea precum brainstorming, .joc de rol, lucrul în echipă.

Diversitate și incluziune: Am aprofundat importanța adaptării metodelor de învățare la nevoile individuale și la contextul cultural.

Abilități practice: Am exersat crearea și implementarea de activități non-formale, învățând să evaluăm și să validăm rezultatele acestora.

Colaborare internațională: Am avut ocazia să ne conectăm cu profesioniști din diferite țări, să împărtășim experiențe și să construim o rețea solidă de colaborare cu profesori din Bulgaria, Spania și Portugalia

Participarea la acest curs are un impact pozitiv în comunitate, evidențiat prin:

• Activități non-formale mai variate desfășurate cu grupurile de interes.

• Conștietizarea rolului pe care activitățile non-formale îl au în învățare și socializare pentru grupurile de copii, inclusiv în incluziuea socială a grupurilor vulnerabile.

• Rol crescut al părinților în implicarea alături de copii în activități non-formale pentru dezvoltarea personală.

• Promovarea cetățeniei active prin activități non-formale, implicarea participanților în viața comunității lor, promovând schimbări pozitive.

• Activitățile non-formale ajută la promovarea diversității culturale și incluziunii sociale, diminuând prejudecățile și stereotipurile.

Maximizarea eficienței proiectelor de incluziune prin activități non-formale poate fi

realizată prin strategii care să încurajeze participarea, implicarea activă și sustenabilitatea rezultatelor prin.

Programe educaționale mai eficiente: Vom putea crea programe de învățare sau ateliere mai interesante și mai relevante pentru participanții noștri, adaptate nevoilor grupului.

Formatori specializați: participarea la cursuri și interacțiunea internațională contribuie la creșterea încrederii în sine. Voluntarii noștri sunt acum mai bine pregătiți să își asume noi roluri și responsabilități în cadrul asociației.

Proiecte europene de succes: Experiența acumulată ne va permite să participăm la proiecte europene ambițioase, contribuind la dezvoltarea sectorului educațional din România.

Implementarea unor ateliere de educație non-formală pentru copii, tineri sau adulți din comunitate, stimulând implicarea acestora în educația continuă prin metode ludice: joc de rol, simulări, activități de grup. Activități variate de artă sau sporturi se dovedesc mijloace de exprimare și comunicare.

Promovare și vizibilitate – organizarea sau participarea la evenimente pentru a crește conștientizarea și sprijinul. Utilizarea rețelelor sociale pentru comunicare pentru a atrage participanți și a inspira alte inițiative similare.

Un viitor mai bun pentru educație

Exemple de bună practică

Suntem entuziasmați să implementăm cunoștințele și abilitățile dobândite în cadrul acestui curs. Ne dorim să contribuim la crearea unui sistem educațional mai flexibil, mai incluziv și mai orientat către nevoile reale ale tinerilor.

Copiii au nevoie să recunoască și să înțeleagă emoțiile de bază, iar jocurile creative reprezită o metodă ce poate fi folosită cu succes atât de păriți cât și de profesori.

Una din activitățile organizate în cadrul cursului a fost crearea unor păpuși din materiale reciclabile puse la îndemană de organizator. Fiecare grup a creat o păpușă care a primit un nume, apoi a creat o poveste prin care a transmis diferite mesaje. Activitatea a urmărit să creeze situații de exprimare a unor stări emoționale, de relatare a unor întâmplări care pot afecta starea unui copil la un momet dat. Prin intermediul păpușii copiii își pot exprima mai ușor sentimentele, emoțiile, problemele, iar părinții/adulții pot acționa petru diminuarea lor.

Dezvoltarea emoțională a copilului este esențială pentru o calitate bună a vieții, crearea unor relații sănătoase și o adaptare la grupurile sociale din care face parte pe parcursul vieții. Dezvoltare a emoțională a copilului începe în familie, la o vârstă fragedă, de aceea părinții trebuie să asculte cu răbdare copilul și apoi ajutat să ia cele mai bune decizii. Dialogurile pot ilustra situații conflictuale și soluții, învățându-i pe copii sa gestioneze situații similare în viața reală.

Participarea activă a copiilor, implicarea lor în crearea și interpretarea unor scurte povestioare, îi ajută să iși exprime ideile și să își dezvolte abilitățile de comunicare. Prin crearea poveștilor originale, prin personajele cărora le dau viață, își dezvolta gândirea creativă.

Prin păpuși copiii pot exprima emoții într-un mod sigur, ajutându-i să-și înțeleagă și să-și gestioneze sentimentele.

Îi ajută să interacționeze cu alți copii și își dezvoltă abilitățile de muncă în echipă.

Festivalul de teatru: Frații Grimm

De 10 ani, în Shumen se organizeaza un festival de teatru pentru copii de grădiniță.

Rolul acestui festival este de a dezvolta persoalitatea copiilor, de a le crește talentul de exprimare artistică pe o scenă, încrederea in forțele proprii, stima de sine. Festivalul implică nu numai profesorii dar și părinții, în mod egal. Ceea ce este specific acestui festival este prezența pe scenă a tuturor copiilor din grădiniță, fără excepții, ceea ce reprezintă un bun exemplu de incluziune socială prin artă.

Copiii își dezvoltă empatia, învățând să vadă lucrurile din perspective diferite. Se dezvoltă spiritul de echipă. Învață să își gestioneze emoțiile.

Festivalul de teatru este un instrument puternic de incluziune promovând dialogul, respectul reciproc, și o comunitate mai unită.

Cursul “APLICATION OF NON-FORMAL EDUCATION IN SCHOOL AND ADULT LEARNING ORGANIZATIONS” a reprezentat o experiență profesională care a deschis noi perspective de abordare a educației non-formale în educație. 

CURSUL II

INCLUSION STARTS WITH I – LEARNING TO LIVE ALL TOGETHER

O experiență transformatoare!

O imbinare valorificată între teorie și practică

Asociația “O lume educată!” a participat în luna mai a acestui an, prin prezența a 4 persoane ( 2.formatori și 2 voluntari), la cursul pentru adulți “Inclusion Starts with I –Learning to Live All Together”, desfășurat în Cagliari, Sardinia, Italia, alături de colegi din Polonia, Bulgaria, Belgia și gazdele, organizația NEW HORIZONS MALTA din Sardinia. New Horizons Malta este o organizație cu scopul de a construi capacitatea educatorilor pentru a contribui la o societate mai durabilă, în care întregul potențial al indivizilor poate fi atins prin educație și proiecte de calitate.

Prin acțiunile derulate, contribuie la creșterea personală și profesională a unor indivizi din medii diferite, construind comunități educaționale puternice și coezive. Echipa New Horizons Malta este formată dintr-un grup de profesioniști, educatori și un grup internațional de traineri care doresc să contribuie la un proces îmbogățitor și plăcut de învățare pentru toți cursanții noștri.

Cagliari este capitala insulei italiene Sardinia. Este cunoscut pentru vârful dealului Castello, un cartier medieval cu ziduri situat la înălțime peste restul orașului. Punctele de atracție arhitecturale includ Catedrala din Cagliari din secolul al XIII-lea.

Experiența s-a dovedit extrem de valoroasă, oferindu-ne instrumente și cunoștințe esențiale pentru a îmbunătăți practicile didactice și pentru a crea un mediu de învățare incluziv. Teoria și practica s-au completat armonios prin activități dinamice și interactive:

Ziua 1: Activități de încălzire, exerciții de team-building și discuții despre cultură și înțelegere interculturală, pentru a facilita un cadru deschis și colaborativ.

Ziua 2: Am explorat relația dintre cultură și incluziune, discutând despre prejudecăți și stereotipuri și învățând tehnici de reducere a stresului și îmbunătățire a comunicării în proiectele internaționale.

Ziua 3: Focus pe educația incluzivă și strategii de incluziune prin metode non-formale, culminând cu o vizită la școala tehnică “Pietro Martini.”

Ziua 4: Dedicată strategiilor de rezolvare a conflictelor, în care colegii au facilitat sesiuni de mediere.

Ziua 5: Concentrarea pe motivație, creativitate și dezvoltare personală, prin reflecții asupra experiențelor acumulate și discuții despre diseminarea acestora în comunitățile noastre.

Obiectivele cursului si impactul către asociație

Acest proiect a avut un impact semnificativ, ajutându-ne să atingem următoarele obiective:

Conștientizare crescută: Am aprofundat înțelegerea provocărilor cu care se confruntă elevii dezavantajați și am identificat barierele ce îi împiedică să își atingă potențialul.

Dezvoltarea unor strategii eficiente: Am învățat metode de promovare a incluziunii sociale și tehnici de suport personalizat pentru elevii cu nevoi speciale, inspirate din bune practici împărtășite de colegii europeni.

Noi activități și tehnici de educație non-formală pentru o mai bună integrare a tuturor elevilor în clasă. Tehnici inovatoare, tehnici creative, tehnici bazate pe artă, dramă, în aer liber, care ajută la promovarea educației incluzive.

Motivație sporită: Participarea la acest proiect ne-a reînnoit motivația și ne-a oferit perspective noi asupra rolului nostru de Asociație în proiectele educaționale.

Cunoștințe și abilități despre promovarea toleranței, diversității și gândire critică – având o înțelegere clară a excluderii și incluziunii

Promovarea valorilor europene: Interacțiunea cu colegi din alte țări ne-a permis să împărtășim experiențe și să consolidăm valorile europene de toleranță, diversitate și incluziune.

Impactul proiectului in comunitate

Am integrat metodele și tehnicile învățate în activitățile noastre cu diferite grupuri țintă, contribuind astfel la crearea unui mediu în care persoanele se simt valorizatei și încurajate să își depășească limitele.

Creșterea motivației și angajamentului este esențial pentru crearea unei atmosfere de învățare pozitive și incluzive. Utilizarea unor exerciții de învățare activă, precum și tehnici de educație în aer liber motivează cursanții, inclusiv cei defavorizați.

În plus, proiectul a facilitat colaborarea între profesori, părinți și comunitate, oferind o rețea de suport pentru copii.

Am sprijinit părinții să conștientizeze existența diversității într-o clasă și să înțeleagă realitățile diferitelor tipuri de copii dezavantajați, vulnerabili, cu risc de excluziune socială, marginalizare, discriminare, rasism. Noțiuni precum multiculturalism, toleranță, diversitate reprezintă o adaptare și înțelegere a acestei realități.

Dincolo de aparente

Exemple de buna practica

Obiectivele exercițiului:

• Să conștientizăm propriile prejudecăți și stereotipuri.

• Să înțelegem impactul stereotipurilor asupra percepției celorlalți.

• Să dezvoltăm abilități de gândire critică și empatie.

• Să promovăm o cultură a incluziunii și a respectului pentru diversitate.

În cadrul acestui exercițiu am avut parte de o experiență inedită, care ne-a pus în fața propriilor prejudecăți. Ni s-au prezentat diverse imagini, fiecare dintre ele surprinzând persoane din diferite contexte și cu aspecte fizice variate. Inițial, am fost invitați să analizăm aceste imagini și să formulăm impresii despre persoanele reprezentate, bazându-ne pe ceea ce vedeam. Am fost surprinși să constatăm cât de rapid mintea noastră a creat povești și atribuit trăsături celor din imagini, adesea bazându-ne pe stereotipuri.

Ulterior, facilitatorul ne-a dezvăluit adevărurile din spatele imaginilor, iar diferența dintre percepțiile noastre inițiale și realitate a fost uimitoare. Am realizat cât de ușor putem judeca și eticheta pe cineva pe baza aspectului fizic, a vestimentației sau a contextului în care este surprins. Această experiență ne-a făcut să reflectăm asupra propriilor prejudecăți și a modului în care acestea ne influențează interacțiunile cu ceilalți.

Discuțiile care au urmat ne-au permis să ne exprimăm gândurile și sentimentele într-un mediu sigur și respectuos. Am învățat cât de important este să fim conștienți de propriile prejudecăți și să depunem eforturi pentru a le depăși. Am realizat că fiecare persoană este unică și complexă, iar judecățile noastre rapide și superficiale pot duce la înțelegeri greșite și la relații tensionate.

În urma acestui exercițiu, ne-am angajat să fim mai atenți la propriile gânduri și reacții și să evităm să facem judecăți pripite. Am înțeles că prin empatie și comunicare deschisă putem construi relații mai puternice și o societate mai incluzivă.

Propuneri pentru maximizarea eficienței cursului de Incluziune

Considerăm că aceste proiecte ar trebui susținute și extinse datorită impactului lor pozitiv asupra calității educației. În acest sens, propunem:

Suport continuu: Oferirea de resurse și formare continuă pentru părinți și profesorii implicați în proiecte de incluziune.

Colaborare inter-instituțională: Organizarea de proiecte similare, cu o tematică de incluziune. Implicarea activă a instituțiilor locale și ONG-urilor în implementarea proiectelor.

Implicarea comunității prin invitarea la activități, în cadrul cărora să interacționeze cu grupul țintă.

Concluzie

Proiectul Erasmus+ “Inclusion Starts with I – Learning to Live All Together” a reprezentat o experiență valoroasă, contribuind la dezvoltarea noastră profesională și personală. Suntem încrezători că abilitățile și cunoștințele dobândite vor avea un impact pozitiv în viața elevilor și în comuniății noastre.

CURSUL III

AI AND DIGITAL TOOLS IN EDUCATION

O imbinare valorificată între teorie și practică

Scurtă descriere a orgaizației și orașului gazdă

Adult Education Institution Dante este o orgaizație specializată în diverse activități de mobilitate KA1, inclusiv cursuri și formare pentru cursanți adulți, educatori și angajați din educația adulților. În plus, oferă job shadowing, vizite pregătitoare și programe de stagiu pentru elevii de liceu. Pe lângă programele educaționale, în 2009 Dante a realizat primele contacte la nivel internațional, ceea ce a dus la implementarea unui număr de proiecte regionale și internaționale, precum și la extinderea rețelei sale care include astăzi peste 300 de parteneri străini. În cadrul proiectelor UE, Dante creează și organizează diverse cursuri non-formale pentru cetățeni, formări de profesori și promovează activ educația adulților.

Rijeka este un oraș-port croat din Golful Kvarner, în nordul Mării Adriatice. Este cunoscută ca o poartă către insulele Croației. Korzo, promenada principală, este mărginită de clădiri din epoca habsburgică.

Obiectivele cursului și Impactul Asupra Asociației

 Formarea cadrelor didactice și formatorilor: Crearea unei înțelegeri mai profunde despre cum pot fi folosite AI și uneltele digitale pentru a îmbunătăți procesul educațional.

Dobândirea de abilități de utilizare a metodelor non-formale în educația adulților. Prin ateliere interactive, participanții au experimentat și exersat tehnici de educație non-formală. S-au desfășurat activități precum exerciții de teambuilding, discuții de grup și proiecte de colaborare menite să încurajeze participarea activă și învățarea experiențială, care sunt vitale pentru crearea unor medii de învățare dinamice și incluzive pentru cursanții adulți.

– Medii de învățare incluzive prin integrarea digitală. Cursații au vor explorat strategii pentru a crea medii de învățare incluzive prin valorificarea instrumentelor digitale și a instrumentelor AI. Aceasta implică luarea în considerare a accesibilității, a diverselor stiluri de învățare și a nevoilor individuale ale cursanților adulți.

– Îmbunătățirea educației elevilor sau adulților: Oferirea de oportunități de a explora și folosi AI și tehnologiile digitale pentru învățare interactivă și personalizată.

– Implicarea părinților: Creșterea conștientizării asupra rolului tehnologiei în educație și a beneficiilor pe care le aduce în viața copiilor.

Activitățile derulate pe parcursul perioadei de mobilitate au oferit o experiență valoroasă de învățare:

Orientare și familiarizare cu instrumentele

• Utilizarea platformelor digitale pentru predare. Crearea de conținut educațional interactiv cu ajutorul uneltelor digitale.

• AI în viața de zi cu zi – ce există pentru profesori și studenți Etica AI AI și bunăstare – pedagogie centrată pe elev Cum poate fi folosită inteligența

artificială pentru bunăstarea profesorilor și studenților?

• instrumente potrivite pentru diverse discipline școlare; Crearea de materiale de lecție și sarcini pentru diferite materii; Idei pentru o abordare

interdisciplinară

• Utilizarea interactivă a inteligenței artificiale pentru a spori creativitatea, colaborarea și comunicarea elevilor

• Inteligenta artificială ți evaluarea – conectare rezultate și evaluare. Tipuri de evaluare – evaluare formativă și sumativă;Prezentarea și partajarea

materialelor – crearea unei colecții electronice.

Digital tools and AI în Educație – Exemple de Bună Practică

Digital tools and Inteligența Artificială (AI) au devenit un instrument esențial în educație, contribuind la personalizarea învățării, îmbunătățirea creativității și eficienței, precum și la dezvoltarea competențelor digitale. Acest referat prezintă exemple de bune practici aplicate în diverse activități educaționale, utilizând tehnologii AI precum Firefly Adobe, Microsoft Designer, platforme de generare de imagini, analize SWOT, planuri de lecții cu LLM și instrumente pentru resurse audiovizuale și digitale.

1. Activități cu Firefly Adobe

Descriere: Firefly este o platformă AI dezvoltată de Adobe, care permite generarea de imagini și conținut vizual personalizat pe baza cerințelor utilizatorului.

Exemplu de bună practică:

S-a invatat crearea unor postere tematice, alese de fiecare participant.. Fiecare poster a fost realizat utilizând Firefly pentru a genera imagini unice, integrate apoi în designul general.

Aplicabilitate:

• Încurajează exprimarea creativă a elevilor.

• Promovează învățarea interdisciplinară (artă + științe).

• Integrează feedback-ul colegial prin sesiuni de prezentare a lucrărilor.

Utilizarea Firefly în activitățile de design vizual sporește interesul elevilor pentru subiecte complexe, dezvoltând în același timp abilități tehnice și colaborative.

2. Utilizarea Designer (Microsoft)

Descriere: Microsoft Designer facilitează crearea de designuri interactive și personalizate pentru proiecte educaționale.

Exemplu de bună practică:

Am creat prezentări, utilizând Designer pentru a genera diagrame, cronologii și ilustrații relevante. Proiectele au fost prezentate de ficare cursant , încurajând colaborarea și competiția pozitivă.

Aplicabilitate:

• Simplifică crearea de materiale vizuale atractive.

• Permite elevilor să-și exprime ideile mai clar.

• Ajută la dezvoltarea abilităților digitale.

Concluzie:

Microsoft Designer transformă lecțiile tradiționale în experiențe vizuale captivante, care implică elevii activ în procesul de învățare.

3. Generare imagini cu AI

Descriere: Platformele AI precum DALL-E și MidJourney sunt utilizate pentru a crea imagini bazate pe descrieri textuale.

Exemplu de bună practică:

În cadrul unei lecții de engleza , elevii au generat ilustrații pentru povestiri scrise de ei, folosind AI pentru a adăuga un element vizual narativului. Proiectele au fost expuse într-o galerie online.

Aplicabilitate:

• Susține creativitatea și gândirea vizuală.

• Oferă elevilor un mod inovator de a explora textul narativ.

• Îmbunătățește înțelegerea relației dintre text și imagine.

Concluzie:

Generarea de imagini cu AI deschide noi căi pentru exprimarea creativă, transformând poveștile în experiențe vizuale captivante.

4. SWOT AI Reflection

Descriere: Analiza SWOT aplicată utilizării AI în educație este o metodă eficientă pentru dezvoltarea gândirii critice și a reflecției.

Exemplu de bună practică:

Am fost împărțiți în grupuri și am efectuat analiza SWOT asupra unui instrument AI utilizat în clasă. Fiecare grup/ tara a prezentat concluziile într-un seminar, promovând dezbaterea și analiza colaborativă.

Aplicabilitate:

• Ajută elevii să înțeleagă implicațiile tehnologiilor AI.

• Dezvoltă abilități de gândire analitică.

• Încurajează munca în echipă.

Concluzie:

Analiza SWOT este un instrument valoros pentru explorarea impactului AI, permițând elevilor să dezvolte perspective bine fundamentate.

5. Planuri de lecție cu LLM (Large Language Models)

Descriere: Utilizarea LLM-uri precum ChatGPT pentru crearea planurilor de lecții și activităților educaționale.

Exemplu de bună practică:

Profesorii au utilizat o platforma AI pentru a genera scenarii interactive în lecțiile de limbi străine, implicând în dialoguri simulate care le-au dezvoltat competențele de comunicare.

Aplicabilitate:

• Personalizează lecțiile în funcție de nevoile elevilor.

• Crește implicarea elevilor prin activități interactive.

• Îmbunătățește eficiența profesorilor.

Concluzie:

LLM-urile sunt instrumente valoroase pentru planificarea lecțiilor, economisind timp și oferind resurse variate pentru activități didactice.

6. Proiecte audiovizuale cu AI

Descriere: Platformele AI pentru generarea de muzică și video, precum Runway ML, oferă oportunități pentru proiecte multimedia.

Exemplu de bună practică:

S- au creat videoclipuri pentru campanii educaționale (ex. prevenirea bullying-ului), utilizând AI pentru a genera muzică și animații personalizate.

Aplicabilitate:

• Susține dezvoltarea creativității digitale.

• Oferă elevilor oportunități de a explora tehnologiile multimedia.

• Crește implicarea prin activități practice.

Concluzie:

AI audiovizual transformă învățarea în experiențe captivante, oferind elevilor șansa de a-și exprima ideile într-un mod inovator.

Concluzie generale

Digital tools si Tehnologiile AI aduc un impact semnificativ în educație, oferind oportunități pentru personalizare, creativitate și eficiență. Prin implementarea bunelor practici prezentate.

Impactul Proiectului în Comunitate

Cunoștințele și abilități dobândite ne ajută să promovăm instrumentele digitale și instrumentele AI în educația adulților.

Vom crea materiale și prezentări care vor spori atractivitatea vizuală și pentru a stimula implicarea cursanților.

Vom sprijini integrarea în practica didactică a instrumentelor digitale în cât mai multe școli, prin popularizarea acestor tehnologii. Instrumentele AI îi vor ajuta pe profesori cu planificarea lecțiilor, diferențierea materialelor didactice și evaluarea formativă și sumativă.

Sesiuni practice cu cursații:

– Jocuri educative bazate pe AI.

– Activități interactive de jocuri și creație.

– Explorarea aplicațiilor AI în viața de zi cu zi.

Seminarii pentru părinți: “Beneficiile utilizării tehnologiilor digitale în educație”

.

Propuneri pentru maximizarea eficienței cursului de tehnologie digitală

– Evidențierea rolului tehnologiei digitale și al Inteligenței Artificiale în educație. Cum va evolua utilizarea inteligenței artificiale în școli și ce provocări și oportunități aduce aceasta.

– Cursuri privind Siguranța online și educația digitală a copiilor.

– Contribuție la formarea unei generații mai pregătite pentru provocările digitale ale viitorului.

– Extinderea parteneriatelor: Posibile colaborări viitoare cu alte instituții europene pentru dezvoltarea de proiecte similare.

Principalele rezultatele ale proiectului Educația părinților în beneficiul copiilor:

– 12 persoane s-au deplasat în cele 3 mobilități, unde au obținut competențe crescute în domeniul incluziuii sociale, activităților non formale și tehologiei digitale.

-1 broșură: Experiențe în proiectul Erasmus+ “EDUCAȚIA PĂRINȚILOR ÎN BENEFICIUL COPIILOR” pentru popularizarea și trasmiterea impresiilor din proiect.

– 2 workshop-uri cu tema includerii tehologiei didactice în actul didactic;

– 3 întâlniri cu părinții pe tema incluziunii, activităților non-formale și implementarea tehnologiilor digitale și AI in educație;

– 1 curs pregătit de asociație pentru formarea părinților și profesorilor pe tema incluziunii sociale prin activități non-formale.

Participanţii la mobilitate au diseminat cunoștințele dobândite în rândul părinților și cadrelor didactice prin informări periodice în mediul on-line și la Simpozionul ARIPI SPRE VIITOR PENTRU COPIII CU CERINȚE EDUCAȚIONALE SPECIALE – Ediția a II-a. Tema simpozionului: Activități interactive si nonformale pentru copiii cu CES.

Beneficii și impact:

• Fiecare curs de formare este o oportunitate de învăţare pentru toți cursanții;

• Participarea la acest proiect european a contribuit la însușirea de noi cunoştinţe, noi abilități, schimb de idei, transfer de expertiză, acces la noi platforme educaționale și tehnologii digitale, AI.

• cursanții și-au exersat şi perfecţionat exprimarea într-o limbă străină într-un context internațional;

• Participarea la un proiect european a crescut încrederea în sine, motivarea, dorința de implicare, cunoaștere și descoperire.

• Proiectele îmbunătăţirea abilităţilor sociale prin colaborarea cu diferite grupuri participante la curs.

• creșterea calității livrării de conținuturi la nivelul organizației, prin însușirea unor strategiii inovatoare de interacţiune cu anumite grupuri ţintă, inclusiv a unor grupuri vulnerabile.

• deschidere pentru alte proiecte cu organizaţii active la nivel național și european 

• oportunitatea de a cunoaște diferite culturi.

Succesul unui proiect Erasmus+ însemnă provocare, multă muncă, cunoaştere, dezvoltare personală, interculturalitate, responsabilitate.

Succesul unui proiect Erasmus+ însemnă provocare, multă muncă, cunoaștere, dezvoltare personală, interculturalitate, responsabilitate.

Asociația „O Lume Educată” a încheiat cu succes implementarea proiectului european „EDUCATIA PARINTILOR IN BENEFICIUL COPIILOR”, o inițiativă finanțată prin programul Erasmus+. Cu sprijinul partenerilor europeni, Asociația „O Lume Educată” a creat un mediu incluziv și inovator pentru participanți, consolidându-și misiunea de a inspira și susține grupurile țintă. Proiectul a marcat un pas important în dezvoltarea asociației, contribuind la creșterea vizibilității sale și la deschiderea unor oportunități pentru alte parteneriate durabile la nivel european.

Descarcă prezentarea